vrijdag 20 november 2009

Steeds meer Duitsers gaan in Nederland werken

Duitsers gaan steeds vaker in Nederland werken. De hiërarchisch ingestelde oosterburen moeten echter wel wennen aan onze open werkcultuur. Is het op de Nederlandse werkvloer bijvoorbeeld heel normaal om problemen snel en pragmatisch op te lossen, de Duitser verstopt zich liever achter een woud van gedragsregels.

`In Nederland is het heel normaal om bij de koffieautomaat een meeting te houden. De Duitser doet daar niet aan mee. Die denkt dat daar kostbare tijd verspeeld wordt`, aldus Ute Schürings, deskundige op het gebied van de verhoudingen tussen de twee buurlanden. Zij presenteerde onlangs het boek `Beroepsmatig in Nederland`, waarvoor ze samen met twee collega`s 60 interviews met in Nederland werkzame Duitsers heeft gehouden.

Duitsers maken vanwege hun andere achtergrond, opleiding en opvoeding vaak fouten bij de beoordeling van communicatieve details op de Nederlandse arbeidsmarkt. `Met de buren is het niet altijd zo makkelijk als het lijkt`, aldus Derk Oldenburg, plaatsvervangend Nederlands ambassadeur in Berlijn. `Wij weten dat beter dan wie dan ook, omdat we op onze ambassade zowel met Duitsers als met Nederlanders werken.`

Geen opmerkingen:

Een reactie posten