vrijdag 20 november 2009

Turkse zakenlieden hebben geen visum meer nodig

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie hebben Turkse zakenlieden bij een bezoek aan EU-lidstaten geen visa meer nodig. Twee Turkse truckers hadden daarover een zaak aangespannen uit protest tegen de Duitse wetgeving. Deze bepaalt dat zij geen vracht het land mogen binnenbrengen zonder vooraf in Turkije een Duits visum te hebben gekregen.

Het Europese Hof meent dat het aanvragen van dat visum indruist tegen de verdragsbepalingen die Turkije reeds in 1970 sloot met de toenmalige Europese Economische Gemeenschap (EEG). Voorzitter Mehmet Büyükeksi van de Federatie van Turkse Exporteurs toonde zich tevreden over de uitkomst. `Hiermee is een belangrijk obstakel voor het bevorderen van de handelsrelaties en voor het bezoeken van beurzen en vergaderingen uit de weg genomen.`

In november 2008 versoepelde staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken het visumbeleid voor Turkse ondernemers met een goede reputatie bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Deze zijn voortaan gevrijwaard van een tijdrovende visumaanvraag en krijgen een voorkeursbehandeling onder de noemer `De Oranje Loper`.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten